Lomat takana ja huikea aloitus syksylle… FLOW 2015

Loma tuli tänä vuonna enemmän tarpeeseen kuin aikoihin. Sen verran tiukka alkukesä ja vuosi muutenkin on ollut.

Kun loma loppui niin se sitten loppu toden teolla. Heti töihin palaamisen kärkeen oli vuorossa muun muassa Dinner in The Sky Helsingissä, Flow Festivaalit 2015 ja muutama muukin huomiota vaativa työmaa. Nosturinostoissa tein näin jälkeenpäin ajateltuna jotain kohtalaisen hölmöä. Suostuin nostettavaksi Stadin Brankkareiden toimesta koekaniinina erillisellä pelastusnosturilla jo ilmassa kiikkuneeseen dinner pöytään. Palomiehen vakuuttava kommentti oli että eiköhän se pidä kokeilla pääseekö tällä vehkeellä tositilanteen tullen tuolle korkeudelle…Uskon että kaveri kuitenkin tiesi mitä teki. Radio Aallon sivuilta löytyy vielä pieni todistusaineistokin tästä hölmöilystä…

http://www.radioaalto.fi/#!/post/55ce22eb924b630300b2a23d

 

Mutta kuitenkin kiinnostavin ja haastavin keikka oli Matti Jämsen Pop up ravintolan pyörittäminen Flow festareilla kolmen päivän ajan. Järjestäjät lupasivat paikalle saapuvan tänä vuonna noin 25 prosenttia enemmän asiakkaita kuin aikaisempina vuosina ja tähän koitimmekin muiden ravintoloiden kanssa varautua. Varasimme suolaisia ruokia noin 4000 annosta ja huikean suosion kahtena viimeisenä päivänä saavuttaneita pirtelöitä noin 1000 annosta. Valikoimaamme kuului myös itse tehtyä jääteetä joka tekikin kauppansa, kunhan vain festarikansan alkoholinhimo oli ensin tyydytetty.

Mennäänpä hieman meidän menuun kimppuun, eli mitä ja miksi.

 

Halusimme tehdä yhden alkuruokamaisen annoksen pikkunälkäisille festarinkiertäjille ja koska teemanamme oli tuo Matti Jämsen Goes New York, niin lohi avokadon kanssa oli luontainen valinta. Lohta tulikin Arvo Kokkoselta pikkasen rontti 100 kiloa ja sen sokerisuolaaminen ja leikkaaminen pieneksi kuutioksi oli huikea duuni. Aikaa ja kumihanskoja kului Oulalta kosolti. Lohen kanssa tarjottuun avokadopyreeseen ja ”salsaan” meni avokadoa sellaiset 50 kiloa, mutta lohen leikkaamisen jälkeen se ei tuntunut varmaankaan kovin kummoiselta urakalta.

 

Listaa miettiessä oli pakko laittaa listalle taas kanaa vaikka sitä on jostain kumman syystä tullut tehtyä tämän vuoden aikana jo aivan tarpeeksi pitkin maailmaa… Mutta Friteerattua kananpoikaa , Lime aiolia ja rapeaa salaattia oli ehkä työmäärän puitteissa helpoin annos listallamme. Kananpoikaa tuli Hookoolta 180 kiloa hienosti luuttomana ja sen maustaminen ja paketointi oli ehkä suurin työ tässä annoksessa. Toki meiltä kun ei löytynyt tarpeeksi isoa vacuumikonetta Perhon koululta jossa voisi vacumoida isoja dynoja niin sainkin luvan duunata sen Reinin Lihan konttorilla tukkutorilla, iso kiitos myös heille avusta. Kun massa oli maustettu, vacumoitu ja kypsennetty niin se piti vielä leikata annospaloiksi. Romaine- salaattia  tuli kanssa kokolailla reilu rullakollinen. Sen pesu ja repiminen oli oma tarinansa, mutta kokonaisuutena katsottuna kohtuullisen helppo homma.

 

Possunniska annoksessamme itse päätähti eli Hookoon rypsipossun niska tuli valmiiksi viisi tuntia savustettuna ja se piti enää kypsentää yön yli 78 asteessa, ei duuni eikä mikään. Mutta tosiaan kun niskaa alun perin tuli 180 kiloa ( mikä ei tietenkään riittänyt mihinkään..) niin muutama uuni tätäkin hommaa hoiti tunnollisesti koko yön. Annoksen kuitenkin suurimman luonteen loi sille itse luista asti keitetty kastike. Kastikkeen työnimenä oli ”iskä grillaa” kastike jonka luonteeseen kuului tietenkin paljon savun makua ja tiukka maku. Savujuureksia, colaa ja tomaattia kuluikin siis yllin kyllin, taisipa sinne loppujen lopuksi muutama tippa savukatkeroakin lurahtaa. Maalaissalaattia meni kyllä reilusti ja sitä jouduimme tekemään kanssa lisää viimeiseksi päiväksi kuin myös itse possunniskaakin. Kokonaisuudessaan niskaa meni melkein 250 kiloa, ja olisihan sitä voitu hölvätä enemmänkin, mutta tarkan markan miehinä sitä säästeltiin pikkasen. Hienoa duunia Ismolta, jonka pelihuumori taisi olla ehkä koko porukasta eniten koetuksella… Ei sovi missään nimessä unohtaa Mr. Haimakaista ja Viikberiä jotka painoivat menemään frittipiisissä vähintäänkin kiitettävästi.

 

Suurin työ oli kuitenkin Antilla ja Tiinalla kovaksi hitiksi nousseessa vain ja ainoastaan Flowkansaa ja heidän mieltymyksiään silmällä pitäen suunniteltu ”Vege Club Sandwich”. Leivän sisään kun piti laittaa mozzarellajuustoa, tomaattia, marinoitua ja grillattu munakoisoa sekä kesäkurpitsaa, romesco- kastiketta jonka tekemisestä näin jälkikäteen itse alusta loppuun voisi olla montaa mieltä, niin kauan siihen meni aikaa pelkästään pacojetillä ajamiseen että ei mitään järkeä. Annoksen päätähti eli Verso Foodin härkäpapurouheesta tehty pihvi maistui mahtavalle ja oli jopa monen raavaan lihansyöjän mielestä huikean hyvän setti. Myös itse duunatut perunalastut loppuivat kesken ja niiden tekemisestä voikin olla montaa mieltä. Mutta puhtaan omatunnon saamiseksi koitimme kuitenkin tehdä kaiken itse niin pitkälle kuin se vain oli mahdollista. Voin kyllä kertoa että lauantaina puolen yön jälkeen yhtäkään asiakasta ei kiinnostanut oliko lastut itse tehty vaan lähinnä paljonko niitä saa lautaselle…

 

IMG_4916

 

Pirtelöt olivat juhlakansan mieleen. Oula antoikin blendereille kunnolla huomiota ja mustikkapiirakka milk shake maistui hellepäivinä festarivieraille hieman mansikkaa enemmän.

IMG_4945

Flow Festivaalit on kuten kaikki tietää erikoistunut vihreisiin arvoihin ja kierrätys oli tärkeässä asemassa tapahtumassa. Kaikkien tarjoiluastioiden piti olla biohajoavia ja hyvä niin! Mahtavana yhteistyökumppaninamme toiminut Polarcup sai järjestettyä meille upeat astiat niin suolaisille ruoille kuin pirtelöillekin. Jopa pillit ja muoviastioita ulkonäöltään muistuttaneet kupit olivat jopa järjestäjien yllätykseksi biohajoavia.

 

Ison osan ja roolin veti myös niin kutsuttu salin puoli Maijan johdolla…Hienoa duunia Festari Katjalta, Riinalta ja Emilialta!!

 

Kokonaisuutena olemme kyllä todella ison kiitoksen velkaa kaikille meitä auttaneilla yhteistyökumppaneillemme ja koko tiimille jotka oli tekemässä kovaa mutta kuitenkin niin hauskaa duunia. KIITOS!!

IMG_4922