Tämän kevään kuumin juttu on vege. Ja nyt en puhu mistään kevyestä viherpesusta vaan kunnon vegaanisafkasta!

Vuoden ravintola 2017 -tittelin tänään voittanut Grön näyttää Helsingissä, mitä kasvikset parhaimmillaan ovat. On hienoa, että Kostianin Toni on tehnyt tavaramerkin hänelle luontaisesta linjasta. Toni valmistaa taidokkaasti kasviksia niillä opeilla, jotka on omaksunut vuosien kasvispiisikokemuksella.

Grönin lähestymiskulma on kasviksissa, sen kertoo jo nimikin. Lisäksi se yhdistää kasviksiin taidokkaasti tehdyn proteiinin. Tämä on uskomattoman hieno konsepti. Tässä ollaan niin ajan hengessä!

Kun vanhoillinen Bocuse d’Or -organisaatiokin teki vegaaniudesta jutun, se osoitti olevansa hyvin perillä maailman nykymenosta.

Yksi osoitus vegebuumista olivat kotimaan kamaralla täyteen ammutut Vegemessut tammikuun lopulla.

Kasvikset ovat nyt pinnalla myös työssäni laivalla: olemme kasaamassa Vegaanihaaste-raatia, jonka kanssa suunnittelemme kevään ja kesän vegeruokia matkustajiemme iloksi.

Mielestäni aidon kuluttajakunnan näkemys on hyvä ottaa huomioon jo ennen kuin suunnitellaan tarjontaa, jotta pystymme palvelemaan heitä parhaiten. Juuri siksi meillä on oma raati. Vegaanihaaste on meille tosi iso juttu. Sitä on suunniteltu pitkään, ja se tuo Siljalle jo tulevaan kesäbuffaan kokonaan vegaanisen pöydän.

Tavoitteenamme on vegaanituotteiden ultimaattinen kehitys. Pyrimme tekemään niin hyviä annoksia, että niitä haluavat syödä kaikki. Emme siis värkkää vegaaniruokaa vain pienelle (mutta tärkeälle) ryhmälle, vaan lähtökohtana on, että kaikki haluavat sitä. Kaikki tykkäävät eikä kenellekään tule syrjitty olo!

Porkkalan kaltaiset innovaatiot jakavat kyllä mielipiteitä vahvasti! Vaikka olen tutustunut tuotteeseen jo hieman lähemmin, en pysty ymmärtämään vegaanien halua syödä mahdollisimman paljon lihaa tai kalaa muistuttavia tuotteita, jos he ovat kuitenkin periaatteen vuoksi syömättä eläinkunnan tuotteita.

Kokkina en ymmärrä lähestymistapaa, jossa hyvistä raaka-aineista ja kasviksista pitäisi tehdä muun makuisia kuin ne ovat. Ei ole nykypäivää tehdä mustikasta mansikan makuista.

Porkkala on tästä hauska esimerkki, sitähän kutsutaan vegaaniseksi kylmäsavukalaksi. Miksei se voi olla vain savustettu porkkana? Sen lisäksi, että nimillä leikittely on hassua, ihmettelen, miksi lisätään jotain keinotekoista – miksi tehdä maku savuaromilla, miksi ei aidosti savusteta porkkanaa?

Oma vastaukseni hassuttelevaan vegebuumiin on punajuuri-barbar. Kyllä, se viittaa tartariin! Ja sitä et ole vielä syönyt, olitpa käynyt viime aikoina sitten Tukholmassa tai New Yorkissa!

Tukholmassa tuntuu kuin vihreä aalto olisi pyyhkäissyt kaupungin yli, niin vahva vegebuumi on! New Yorkissa näkyy sama. Vaikuttavin maistelemani vegaanibuffa viime aikoina on tukholmalaisen Melke Anderssonin Mother-raflassa. Se vetää hitosti jengiä ja on aina täynnä lounaalla, jolloin mieletön vegaanibuffa on tarjolla.

Kysytte varmaan miksi se on mielestäni niin hyvä? On kiva syödä, kun on paljon vaihtoehtoja. Pitkässä buffet-pöydässä kaikki on kekseliäästi, hyvällä maulla ja hauskasti tehty. Tällaisen variaation ja maistelun mahdollisuuden haluan Vegaanihaasteemme myötä tarjota myös Silja Linen laivoillamme!

Nyt lähden tutustumaan Singaporen vegaanitilanteeseen. Adjö!

One thought on “Grön, Bocuse d’Or ja Silja Line – vegeä kaikille

Comments are closed.