…tällä kertaa tosin pilke silmäkulmassa!

Vuoden porokokki 2015 kilpailu pidettiin tänä vuonna taas Rovaniemellä 20 ja 21 päivä maaliskuuta. Päätimme sulassa sovussa oman valmentajani Eero Vottosen, assistenttini Bocuse d’Or kilpailusta Antti Lukkarin ja entisen työkaverini Oula-Kustaa Keijälän kanssa aivan hakuajan umpeutuessa hakea kisaan mukaan. Otimme kuvat ja kirjoitimme reseptit pikaisesti viimeisenä mahdollisena hetkenä ja lähetimme ne Rovaniemelle pieni pilke silmäkulmassa. Antin kanssa kävimme jo ennen hakua läpi sisäisen palaverin, ettei itsetuntomme kärsi suurta kolausta, vaikkemme onnistuisikaan selättämään muita kivenkovia porokeisareita.

Kilpailuun oli hakenut suuri joukko kovan luokan ammattilaisia, ja mukaan päässeet olivatkin kaikki entuudestaan toisilleen tuttuja. Turusta mukaan olivat päässeet Vuoden Kokki konkari Jarno Seppä ja koska Porokokki kisataan aina pareittain, niin hänen parinaan kilpaili Laura Virolainen. Helsingistä mukana olivat toista kertaa kilpailuun päässeet Petri Niilola ja Tuomas Vierelä, Vuoden kokki 2012 Eero Vottonen ja Oula-Kustaa Keijälä, vuoden kokit 2000 ja 2003 aviopari Ari Ruoho sekä Peppi Aralehto. Järvenpäätä edusti Jouni Toivanen ja Mikko Pynnönen.

Tässä kisassahan hauskanpito tulee ennen itse ruoanlaittoa, ja kaikki parit nauttivatkin silminnähden siitä mitä olivat tulleet hakemaan. Toiset varmasti siitä että omat lapset ei herättänyt aamu viideltä ja toiset taas siitä, että sai ottaa ilon irti Rovaniemen viikonlopusta ilman ”kotiintuloaikoja”.

Ennen kisaa oli perjantaina vuorossa perinteinen napapiiri ja joulupukkivierailu. Oli mukava tavata joulupukki pitkästä aikaa ja esittää toiveet tulevan joulun lahjoista. Myös poroajelulla piti tietenkin käväistä ennen kisaa jotta pääsimme oikeaan tunnelmaan. Puolenpäivän jälkeen saavuimme kisakeittiölle ja arvoimme järjestyksen, konkarit Niilola ja Vuorela pääsivät ykkösenä kokkailemaan ja me toisena parina. Meidän jälkeen kisakeittiöön saapuivat Eero ja Oula-Kustaa, seuraavaksi aloittivat Toivasen Jouni ja Mikko sekä viimeisenä Turun vahvistukset Jarno ja Laura.

Raaka-aineina oli koriin valikoitunut poronsisäfileetä, sekä poronvasanmaksaa. Muitakin tarvikkeita toki löytyi ja Antti pääsi heti työstämään vihanneksiamme. Itse hyppäsin fileiden sekä maksan kimppuun. Myös pienissä määrin väkijuomaa sisältyi korin antimiin, jotka suurimmaksi osaksi kuluikin kaikilta pareilta aivan muihin tarpeisiin kuin ruuanlaittoon. Kilpailuaikahan oli kaksi tuntia ja se on ruhtinaallinen aika tehdä neljä ruokaa, mutta omat mausteensa toki antoi vieras keittiö ja edellisen illan vauhdikas aikataulu. Kilpailussa mahtavaa yhteishenkeä ylläpitäneet Eero ja Oula-Kustaa pääsivät finaaleihin, kuin myös turun vahvistukset. sekä konkarit Pete ja Tuomas. Tuomas muuten on Rovaniemen miehiä ja raaka-aine ainakin on tuttu.

Meitä finaaleista poisjääneitä ei kylläkään kovasti korvennut eikä harmittanut. Meille oli nimittäin itse ”punatakkinen mies” järjestänyt aivan mahtavaa ohjelmaa lauantaille, jonka väliin jättäminen olisi ollut ikävää. Pääsimme nimittäin ajamaan huskyvaljakoilla, joka olikin melkoinen kokemus. Kaksi tuntia kovaa kyytiä mahtavassa auringonpaisteessa, pikkupakkasessa muutamalla oluella maustettuna teki kyllä eetwarttia.

Kilpailun voitti lopulta Rovaniemen oma poika Tuomas Vierelä ja Petri Niilola Ravintola Lyonista. Kakkoseksi tuli Eero ja Oula-Kustaa, turkulaiset kokkasivat hienosti kolmanneksi.

Loppubileet olivatkin maan mainiot ja kaikilla oli hauskaa. Jenni Vartiaisen musiikin tahdissa nautiskelimme Napapiirin menosta legendaarisen Hotelli pohjanhovin yökerhossa. Lopputuloksena reissusta käteen jäi mahtava viikonloppu Rovaniemellä, paljon uusia ja vanhoja kontakteja sekä mojova useamman päivän kohmelo.

Onnea vielä Tuomakselle ja Petelle, ei muuta kuin pororavintelli pystyyn!!

5 thoughts on “Ja taas kilpailtiin

Comments are closed.