Food and Fun karkelot ja Nordic Challenge 2016

 

Viikon reissussa olleena voin todeta, että onpa mukavaa olla taas kotona!

Islannissa pidetään vuotuisesti perinteiset Food and Fun kisat, joita ehkä pitääkin nykyään kutsua enemmän karkeloiksi. Sen verran hurjaa meininki siellä kyllä hetkittäin on. Idea onkin hieno Pyydetään mahdollisimman monesta eri maasta ja kulttuurista kokkeja vierailemaan Reykjavikiin ja annetaan heille ravintola viikoksi käyttöön. Kokit saavat tuoda pääsääntöisesti yhden omista luottopelureistaan mukana auttamaan, kaikki eivät edes halua apua, vaan ovat päättäneet keskittyä täydellä teholla hauskanpitoon. Kotimaata tällä kertaa molemmissa kisoissa edusti todellisia härkäviikkoja viettävä Ismo Sipeläinen. Hän taitaakin todella tykätä kerätä aina koko vuoden kisat mahdollisimman lyhyeen aikaan ja hoitaa asian kerralla.

Kokit suunnittelevat menun, jota ravintola henkilökuntineen valmistaa ja tarjoilee viikon ajan. Menua myydään Food and Funin ”erikoishintaan” ja kaikki ravintolat ovat täynnä keskiviikosta eteenpäin. Nerokas tapahtuma, joka alun perin luotiin täyttämään maaliskuisia iltoja jotka ovat vaikeita ravintoloille. Siggi Hall, joka toimii puuhamiehenä koko idean isänä on huikea persoona ja hauska seuramies, joskin ajoitus ja järjestelmällisyys on välillä ”hiukan” kateissa. Mutta mihinpä pienellä saarella valmiissa maailmassa voisi muka olla kiire?

Kisa kulkee siten että kun muutamaan eri lohkoon jaetut ravintolat on saatu ahdettua pullolleen ihmisiä, sinne suunnistaa yleensä nelihenkinen tuomariston ryhmä pitämään hauskaa ja arvioimaan tarjottavaa ruokaa. Tuomarit syövät siis kaikkien ravintoloiden menut ja jokaisen ”lohkon” suosikkiravintola, tässä tapauksessa siis kokki etenee lauantain finaaliin. Finaalissa neljä kokkia ottaa mittaa toisistaan ja tuomarit pisteyttävät heidän valmistamansa menun. Mukana arvioimassa finalisteja on myös jo finaalista pudonneet sankarit.

Tänä vuonna voitto meni Tanskaan Jesper ? .lle. Niin kuin aina, tälläkin kertaa oli hauskaa ja paljon uusia tuttavuuksia tuli taas hierottua. Nykyään kuin tuppaa olemaan äärimmäisen tärkeätä verkostoituminen ja kontaktit kotikentän ulkopuolella. Kiitos Islanti ja onnea vielä voittajalle!

 

Reissun jälkipuoli olikin sitten huomattavasti ammattimaisempaa toimintaa.

 

Herningissä järjestetyt Pohjoismaiset vuoden kokkikisat olivat tällä kertaa hienosti järjestetyt ja taso oli taasen kova, mitä nyt normaalisti helppo ja niinkin mukava raaka-aine kuin possun ulkofilee aiheutti yllättävän suurta päänvaivaa lähes kaikille kisaajille. Alkuruoaksi piti valmistaa herkkuja kokonaisesta turskasta ja sinisimpukoista. Jälkkäriin oli määrä käyttää niinkin pohjoismaisia raaka-aineita kuin mangoa ja tummaa suklaata. Kaksi kilpailijaa jokaisesta pohjoismaasta ja kolme ruokaa tehtävänä. Tuomarit joutuvat siis syömään kolmen tunnin aikana 30 ruokalajia, kirjoittamaan niistä muistiinpanot ja kuvaamaan ne kommentointia varten. Eihän jokaista tietenkään voi syödä, joten tuomarointi onkin todellista närppimistä varsinkin loppuvaiheessa. Suomesta kisaamassa oli Food and Funin tapaan Ismo Sipeläinen seniorisarjassa. Junnusarjassa oli Lari Helenius ja tarjoilijoita edusti vuoden tarjoilija kilpailunkin vuonna 2015 voittanut Saara Alander. Kisan kulkua seuratessa oli jo selvää, että siitä tulee taas kerran äärimmäisen tiukka. Ja tulihan siitä. Palkintojen jaon aikana oli haastavaa olla herkistymättä. Maamme laulua päästiin nimittäin laulamaan peräti kaksi kertaa, kun Saara ja Lari voittivat oman sarjansa. Erittäin lähelle jäi tällä kertaa historiallinen koko pöydän putsaaminen ja kaikkien kirkkaimpien mitalien kuskaaminen kotiin Ismon ollessa äärimmäisen niukalla piste

erolla hopealla. Täytyy silti sanoa että tämä oli häikäisevä suoritus koko Suomen joukkueelta..

Samuil Angelov oli tuomarina tarjoiluosiossa Suomen osalta ja hoiti mahtavasti Saaran kanssa homman kotiin. Tuomarointi onkin aina tietynlaista politikointia arvostelulajeissa, niinpä siellä pitää pystyä pitäytymään omissa päätöksissään ja saada mielellään muutkin tuomarit voitettua puolelleen.

 

Näinä taloudellisesti haastavina aikoina onkin mittaamattoman arvokasta suomikuvaa muille pohjoismaalaisille kollegoillemme, että vaikeista ajoista huolimatta Suomi on äärimmäisen kova luu näissä kisoissa. Suomi on jopa noussut yllättäen Norjan ja Ruotsin rinnalle ennakkosuosikkeja nimettäessä. Pakko antaa kaikille tiimin jäsenille, jotka omalta osaltaan tekivät tämän mahdolliseksi äärimmäisen korkea hatun nosto ja kiitos.

 

Kuten jo alussa sanoinkin niin Suomi nousuun keittämällä ja tarjoilemalla!