Sain noin kuukausi takaperin mielenkiintoisen meilin, jossa kyseltiin olisinko mahdollisesti kiinnostunut lähtemään omana itsenäni perustamaan pop up ravintolan Taste of Helsinki festivaaleille. Vastasin hetken aikaa asiaa mietittyäni myöntävästi, vaikka olin tietoinen siitä että parhaimmillaan neljän päivän festivaaleilla jokainen ravintola voi ruokkia jopa 5000 ihmistä ja se on paljon se. Puhuimme asiasta porukalla ja mietimme, että mitä voi tehdä niin isolle määrälle ihmisiä ja tulimme siihen johtopäätökseen, ettei kenelläkään ollut kokemusta 5000 ihmisen ruokinnasta tai edes lähellekään siitä määrästä. Itsepäisenä yllytyshulluna sainkin yllättäen hyvän idean tehdä tälle ihmismäärälle samantyylistä ruokaa kuin valmistimme Antin kanssa Bocuse d’Or kisassa 14 arvovaltaiselle tuomarille.

Torstaina 16.4 pidetyssä pressitilaisuudessa sain huvittavia ja vähintäänkin hieman epäluuloisia katseita esiteltyäni täytettyjä helmikanankoipiani, tismalleen samanlaisia joita tein itse kisaan tammikuun lopussa. Lisäkkeet ovat hieman muokattuja alkuperäisestä kisa-setistä, mutta kuitenkin tehtynä samaan henkeen kuin meidän voittoisassa liha-annoksessamme.

Alkuruoan osalta tähtäämme taasen yhteen omista lempiannoksistani ”Toast Skagen” klassikon muuntamiseen täydelliseksi ja huikean hyvänmakuiseksi isolle yleisölle valmistuvaksi kokonaisuudeksi. Uskon, että mikään mitä tehdään näin isolle yleisölle ei tule olemaan perussettiä eikä helppoa, mutta varmasti palkitsevaa kun kaikki on ruokittu.

 

Olen muutaman kerran katsonut telkkarista kokkiohjelmien ehdotonta aatelia edustavaa Dinner impossible-formaattia, jossa hieman ikääntynyt, timanttisessa kondiksessa oleva superkokki saa ”mahdottomia” illallistehtäviä kuten ruokkia 2000 nälkäistä speed deittailijaa kolmessa vartissa, apunaan vain nuotio ja linkkuveitsi tyylisesti. Mietin, että jos hän selviytyy tuosta niin kyllä mekin teemme haastavan ja yllätyksellisen annoksen tälle porukalle. Helpointahan olisi tietenkin tehdä vain ylikypsää lihaa ja mielellään rasvakeittimen kautta tarjoiltuna, siinä kun ei ole ylimääräistä duunia ja maultaan se miellyttää yhtälailla suurta yleisöä.

 

Jälkiruoan pitää olla houkutteleva, herkullinen ja mahdollisimman helppo kasata, koska niitä saattaa liikahtaa muutama kipale. Päädyin nopeaan ratkaisuun ja varasin Mansikat itselleni. Näin isossa tapahtumassa kun raaka-aineet varataan nopeusjärjestyksessä, eli nopeat syö hitaat. Itse olin aluksi ajatellut tekeväni lohesta alkuruoan, mutta kuultuani että eräs turkulainen Mansikka oli varannut juuri minua ennen lohen niin päätin hetken mielijohteesta tehdä kiusallani jälkiruoan puolestani Mansikasta. Mansikka ja maito eli perinteiset mökkijälkkärin maut kohtaavat tässä annoksessa, mutta ehkä hieman kiinnostavammissa muodoissa.

 

Pakollinen ja nykyään tärkeää roolia näyttelevä kasvisruoka, joka kuuluu festarin henkeen rakentuu meillä grillatusta herkullisesta ylikypsästä purjosipulista, uppomunasta ja savujuustokastikkeesta. Uskon että paahteiset ja ronskit maut tässä annoksessa miellyttävät kasvisten ystäviä.

Tästä on tulossa varmasti mielenkiintoinen projekti, eräänlainen ravintola-alan maratoni, jonka kaikki siihen osallistuvat muistavat pitkän aikaa.

Olinkin tänään suunnittelemassa raaka-aineiden tilausta ja esivalmisteluita hookoon tehtaalla huippukavereiden Jannen ja Ripen kanssa. Mahdollisuuksia on paljon ja tässä hullussa ideassa haastavan annoksen mallikelpoiseen toteutukseen ison yleisön edessä pitääkin hankkia kaikki mahdollinen apu.

FullSizeRender-4

Taste of Helsinki pidetään tänä vuonna 11-14.6 ja toivotaankin hyvää ilmaa, sekä paljon porukkaa. Näinhän se vaan meillä Suomessa valitettavasti on, että ilmat määrittelee jos ei muuta niin ihmisten mielialan ja sen mitä ja missä tapahtuu. Aurinkoisella ja lämpimällä ilmalla tapahtumasta tulee suuri suksee, mutta kylmyys ja vesisade saattaa huonolla tuurilla pikkasen rajata osallistujamäärää.

Mutta näin tuli käsiteltyä ja avattua hieman tätäkin mielenkiintoista tilaisuutta. Ei muuta kuin kesäkuussa herkuttelemaan ja festaroimaan kansalaistorille hyvän ruoan ja juoman merkeissä. Lippuja tapahtumaan saa osoitteesta http://www.tasteofhelsinki.fi/#page-23 21.4 alkaen. Varatkaa omat lippunne ja tulkaa maistelemaan ainakin meidän kojulle jos muut ei kiinnosta…Nähdään siellä!