Vuoden Kokki 2015 ja Bocuse d’Or Suomen karsinta

Kilpailut käytiin tänä vuonna kevätmessuilla pääsiäistä edeltävänä viikonloppuna. Vuoden kokki semifinaalit kisattiin 26 ja 27 maaliskuuta, ja Bocusen Suomen karsinta heti perään lauantaina 28 maaliskuuta. Vuoden Kokkiin oli tänä vuonna hakenut äärimmäisen tasokkaita kilpailijoita, mutta määrällisesti hakemukset olivat jääneet ennätyksellisen harvalukuiseksi. Tämä asettaakin meidät vanhat Vuoden Kokit, sekä kilpailun järjestäjätahon eli ELO-Säätiön pienen mietinnän paikkaan. Jotain muutoksia täytyy tehdä, ajat muuttuvat ja kilpailun pitää elää sen mukana.

Sitten itse kisaan,

Vuoden Kokki kisan semifinaaleissa raaka-aineina olivat tällä kertaa häränsisäfilee sekä häränhäntä ja kala-annos piti loihtia kotimaisesta kirjolohesta sekä fin de claire ostereista. Kisassa olikin monta konkaria jotka ovat kisanneet jo aiemmin saavuttamatta sitä mitä ovat metsästäneet. Konkareihin kuuluivat Jarno Seppä, Ismo Sipeläinen, Teemu Boman, Simo Pietarinen ja Mikko Kaukonen. Itse läheltä seuranneena koko semifinaalipäivän huomasin, että suoritukset olivat kaikilla kovin jännittyneitä ja pieni ylimääräinen puristus näkyi varsinkin konkarien kopeissa. Liekö odotukset kaikilla ollut sen verran korkealla että oli vaikea keskittyä siihen kuuluisaan ja paljon puhuttuun rentoon vetoon.

Finaaliin kuitenkin tiensä kokkasivat Simo Pietarinen, Ismo Sipeläinen, Mikko Kaukonen, Erno Kemi, Turo Väärti ja Ville Leminen. Kolme konkaria siis onnistui pitämään paineet kurissa. Finaalissa piti tehdä kolmen ruokalajin menu. Alkuruoassa pakolliset raaka-aineet olivat muikku ja maa-artisokka, pääruoassa taasen Hookoon rypsiporsaan sisäfilee ja samaisen kaverin luuton tuorekylki. Jälkiruoassa kisaajien tuli käyttää Valion vanhan ajan luomumaitoa, tyrnimarjaa ja maitosuklaata.

Finaalissa jonkinlaiseksi virstanpylvääksi muodostuikin odotetusti juuri alkuruoassa pakollinen muikku. Muikku on nykykeittiössä suhteellisen harvinainen herkku ja sen renssaaminen ja valmistaminen on monelle jo pienen pieni haaste. Myös keittiötyöskentely oli tänä vuonna suuressa ratkaisuroolissa. Nykypäivänä kokkikisojen ehdottomasti tärkeisiin teemoihin lukeutuukin juuri keittiötyöskentely, ekologisuus ja järjestelmällisyys. Kokkien maailmanmestaruudenkin tänä vuonna ratkaisi juuri keittiötuomarit, joiden antamilla pisteillä jenkit jäi Norjan taakse yhdeksällä pisteellä. Keittiötyöskentelyssä kovien paineiden alla taas auttaa ehdottomasti kokemus kovista kisoista ja tänä vuonna kokemus olikin valttia, sillä neljättä kertaa samassa kisassa ja aina pallille asti yltänyt Ismo vei voiton, Kaukosen Mikko oli kakkosena pienellä erolla ja kolmanneksi tällä kertaa kokkasi Turusta Ville Leminen.

Onneksi olkoon kaikille finalisteille ja palkintopalleille yltäneille!

Bocusen karsinta,

Bocusen karsintaan heti seuraavana aamuna lähtenyt Ismo varmasti tunsi kaksi kovaa kisapäivää selkänahoissansa, vaikka nuoruuden vimmalla vetääkin. Kisassa oli vastakkain siis Eero Vottonen, oma valmentajani sekä Ismo, joka oli tosiaan minun assistenttini viime kerran kisasta 2011. Molemmilla siis on jo reilusti kokemusta kyseisestä kisasta, samoin kumpainenkin on siis nykyään vuoden kokkeja. Eero on vuoden kokki 2012.

Kilpailu käytiin samoilla raaka-aineilla kuin vuoden kokkikin, ja Ismolla oli varmasti riittänyt pohdintaa kirjolohen kanssa. Vuoden kokissa kun annoksen piti olla alkuruoka ja tänään taas pääruoka. Bocusen kisassa tärkeänä elementtinä ja arvostelukohteena olevaa vatia ei karsinnassa valitettavasti täytynyt tälläkään kertaa kisaajien valmistaa.

Itse olin kisassa niin sanottuna kunniatuomarina eli en onneksi joutunut pisteyttämään tuttuja kisaajia, mutta sain silti mahdollisuuden maistaa molempien tuotokset. Kilpailu oli niin tasaväkinen kun se näiden kaveruksien kesken vaan voi olla, mutta lopulta voiton vei kuitenkin selvällä erolla ja odotetusti vanha valmentajani, eli Eero Vottonen.

Onnea vielä Eerolle Bocusen edustustittelistä, sekä Ismolle vihdoin ja viimein mahtavasta voitosta vuoden kokki kisassa. Tsemppiä Eerolle kohti kultaista pystiä ensin Euroopan karsinnassa, ja vain voitto pitää olla tavoitteenamme kun lähdetään kohti Lyonia 2017!

Ohessa annoksien kuvat tuomaripöydästä kuvattuina.

Tässä Eeron annokset

IMG_2056IMG_2051

Ja tässä taas Ismon kala ja liha

IMG_2052IMG_2049